O mnie

Magdalena Bród

Magdalena Bród

Choruję na cukrzycę typu 1 od 2010 roku. Drążę tematy związane z cukrzycą, interesują mnie nowe technologie i zdrowe odżywianie w tej chorobie. Zaczytuję się w publikacjach naukowych na temat diabetyków.

Ostatnie artykuły

Czy cukrzyk może jeść lody? – Czy istnieją bezpieczne alternatywy?

Czy cukrzyk może jeść lody? – Czy istnieją bezpieczne alternatywy?

Cukrzyca to wyzwanie, które wymaga od nas ostrożności w doborze produktów spożywczych. Wiele osób zastanawia się, czy mogą sobie pozwolić na lody, ulubiony letni przysmak. Kluczowe jest jednak, aby zrozumieć, jak lody wpływają na poziom cukru we krwi, oraz jakie są...

6 zasad diety przy cukrzycy typu 2

14 03 2025 | Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2. to jedno z najczęściej występujących schorzeń metabolicznych, a częstą przyczyną zachorowania jest nieodpowiednia dieta. Dlatego ważne jest przestrzeganie zasad zdrowego żywienia, co przyczyni się do poprawy jakości życia i kontroli poziomu glukozy we krwi. Zachęcamy do przestrzegania poniższych 6 zasad diety przy cukrzycy typu 2.

Spożywaj posiłki o regularnych porach

Regularne spożywanie posiłków to fundament skutecznej diety przy cukrzycy. Dlatego każdego dnia powinieneś jeść 4-5 posiłków. To ważne, ponieważ pomoże uniknąć nagłych wahań poziomu cukru we krwi. Jedzenie posiłków o stałych porach zapobiega również napadom głodu, co często prowadzi do spożywania niezdrowych produktów.

Zadbaj także o to, aby każdy posiłek składał się z odpowiedniej ilości węglowodanów, białek i zdrowych tłuszczów. W ten sposób dodatkowo ustabilizujesz glikemię. Jeśli masz problemy z prawidłowym zbilansowaniem posiłków, możesz zdecydować się na gotową dietę pudełkową, która jest skierowana dla diabetyków – więcej informacji znajdziesz na stronie: https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/gliwice/.

Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego

Błonnik pokarmowy – szczególnie ten rozpuszczalny znajdujący się w jabłkach, siemieniu lnianym czy owsie – spowalnia wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego. Tym samym pomaga w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Jeśli borykasz się z cukrzycą typu 2., powinieneś spożywać przynajmniej 25-30 g błonnika dziennie. Zadbaj jednak o wybór wartościowych źródeł – najlepiej niech będą to warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym np. truskawki lub jagody. Sięgaj także po pełnoziarniste produkty – kaszę gryczaną, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron itp.

Kontroluj spożycie tłuszczów nasyconych

Osoby z cukrzycą typu 2. są bardziej narażone na rozwój chorób sercowo-naczyniowych, dlatego koniecznie zadbaj o ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych, które są obecne w tłustym mięsie, maśle, smalcu i przetworzonej żywności. Nie oznacza to jednak, że powinieneś całkowicie wystrzegać się tłuszczów, po prostu sięgaj po zdrowsze odpowiedniki. W dietach pudełkowych – jak np. ta dostępna na stronie https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/kielce/ – wykorzystywane są zdrowe tłuszcze nienasycone. Doskonałymi źródłami zdrowych tłuszczów są:

  • oliwa z oliwek,
  • awokado,
  • orzechy,
  • tłuste ryby morskie,
  • olej rzepakowy lub lniany.

Regularne spożywanie tych produktów jest ważne dla diabetyków, ponieważ wpływa korzystnie na profil lipidowy i pomaga w zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

Ogranicz spożycie cukrów prostych

Cukry proste, które są obecne w słodyczach, napojach gazowanych czy też przetworzonej żywności, powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Dlatego powinieneś maksymalnie ograniczyć spożycie tych produktów. Zamiast tego wybieraj naturalne źródła słodyczy np. owoce o niskim IG. Co, jeśli akurat masz ochotę na coś słodkiego? Postaw na domowe wyroby przygotowane na bazie erytrytolu lub stewii, które są bezpieczne dla diabetyków i nie wpływają na poziom glukozy.

Unikaj produktów o wysokim indeksie glikemicznym

Kolejną ważną zasadą diety przy cukrzycy typu 2. jest unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Zamiast nich warto sięgać po produkty o niskim (ewentualnie średnim) IG. Mogą to być:

  • warzywa nieskrobiowe np. brokuły i cukinia,
  • pełnoziarniste kasze np. gryczana i jęczmienna,
  • strączki np. soczewica i ciecierzyca.

Dieta z niskim IG – stworzona samodzielnie lub gotowa dieta np. dostępna na stronie https://www.zdrowycatering.pl/dieta-z-niskim-ig/ – pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, a to też zmniejsza ryzyko hiperglikemii.

Pamiętaj o nawodnieniu organizmu

Zdrowa dieta przy cukrzycy typu 2. obejmuje także odpowiednie nawodnienie, ponieważ pomaga to w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu glukozy. Najlepiej, jeśli będziesz pić co najmniej 2 litry wody dziennie. Unikaj za to słodzonych napojów, ponieważ mogą one zwiększyć poziom glukozy we krwi.

Dobrą alternatywą dla niegazowanej wody są napary ziołowe, woda z dodatkiem cytryny oraz niesłodzona herbata.

Udostępnij artykuł

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Magdalena Bród

Magdalena Bród

Choruję na cukrzycę typu 1 od 2010 roku. Drążę tematy związane z cukrzycą, interesują mnie nowe technologie i zdrowe odżywianie w tej chorobie. Zaczytuję się w publikacjach naukowych na temat diabetyków.