Spożywaj posiłki o regularnych porach
Regularne spożywanie posiłków to fundament skutecznej diety przy cukrzycy. Dlatego każdego dnia powinieneś jeść 4-5 posiłków. To ważne, ponieważ pomoże uniknąć nagłych wahań poziomu cukru we krwi. Jedzenie posiłków o stałych porach zapobiega również napadom głodu, co często prowadzi do spożywania niezdrowych produktów.
Zadbaj także o to, aby każdy posiłek składał się z odpowiedniej ilości węglowodanów, białek i zdrowych tłuszczów. W ten sposób dodatkowo ustabilizujesz glikemię. Jeśli masz problemy z prawidłowym zbilansowaniem posiłków, możesz zdecydować się na gotową dietę pudełkową, która jest skierowana dla diabetyków – więcej informacji znajdziesz na stronie: https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/gliwice/.
Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego
Błonnik pokarmowy – szczególnie ten rozpuszczalny znajdujący się w jabłkach, siemieniu lnianym czy owsie – spowalnia wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego. Tym samym pomaga w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi. Jeśli borykasz się z cukrzycą typu 2., powinieneś spożywać przynajmniej 25-30 g błonnika dziennie. Zadbaj jednak o wybór wartościowych źródeł – najlepiej niech będą to warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym np. truskawki lub jagody. Sięgaj także po pełnoziarniste produkty – kaszę gryczaną, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron itp.
Kontroluj spożycie tłuszczów nasyconych
Osoby z cukrzycą typu 2. są bardziej narażone na rozwój chorób sercowo-naczyniowych, dlatego koniecznie zadbaj o ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych, które są obecne w tłustym mięsie, maśle, smalcu i przetworzonej żywności. Nie oznacza to jednak, że powinieneś całkowicie wystrzegać się tłuszczów, po prostu sięgaj po zdrowsze odpowiedniki. W dietach pudełkowych – jak np. ta dostępna na stronie https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/kielce/ – wykorzystywane są zdrowe tłuszcze nienasycone. Doskonałymi źródłami zdrowych tłuszczów są:
- oliwa z oliwek,
- awokado,
- orzechy,
- tłuste ryby morskie,
- olej rzepakowy lub lniany.
Regularne spożywanie tych produktów jest ważne dla diabetyków, ponieważ wpływa korzystnie na profil lipidowy i pomaga w zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Ogranicz spożycie cukrów prostych
Cukry proste, które są obecne w słodyczach, napojach gazowanych czy też przetworzonej żywności, powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Dlatego powinieneś maksymalnie ograniczyć spożycie tych produktów. Zamiast tego wybieraj naturalne źródła słodyczy np. owoce o niskim IG. Co, jeśli akurat masz ochotę na coś słodkiego? Postaw na domowe wyroby przygotowane na bazie erytrytolu lub stewii, które są bezpieczne dla diabetyków i nie wpływają na poziom glukozy.
Unikaj produktów o wysokim indeksie glikemicznym
Kolejną ważną zasadą diety przy cukrzycy typu 2. jest unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Zamiast nich warto sięgać po produkty o niskim (ewentualnie średnim) IG. Mogą to być:
- warzywa nieskrobiowe np. brokuły i cukinia,
- pełnoziarniste kasze np. gryczana i jęczmienna,
- strączki np. soczewica i ciecierzyca.
Dieta z niskim IG – stworzona samodzielnie lub gotowa dieta np. dostępna na stronie https://www.zdrowycatering.pl/dieta-z-niskim-ig/ – pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, a to też zmniejsza ryzyko hiperglikemii.
Pamiętaj o nawodnieniu organizmu
Zdrowa dieta przy cukrzycy typu 2. obejmuje także odpowiednie nawodnienie, ponieważ pomaga to w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu glukozy. Najlepiej, jeśli będziesz pić co najmniej 2 litry wody dziennie. Unikaj za to słodzonych napojów, ponieważ mogą one zwiększyć poziom glukozy we krwi.
Dobrą alternatywą dla niegazowanej wody są napary ziołowe, woda z dodatkiem cytryny oraz niesłodzona herbata.
0 komentarzy